Niels Steen Sørensen

Old news – eller seneste nyt?

Hører du til dem, der læser dine nyheder i en god, gammeldags avis med knitrende papir og tryksværte, der giver sorte fingre? Så tilhører du efterhånden en ganske lille skare. Du er muligvis også lidt oppe i alderen. Undersøgelser viser nemlig, at der blandt den danske befolkning over 66 år er hele 68% der læser avis hver uge. Derimod er der kun 19% blandt de 15-25-årige, der griber nyhederne i trykt format. Netop denne gruppe foretrækker at læse nyhederne på computer eller tablet, hvilket hele 76% gør.

Nyhederne er altid lige ved hånden

Ifølge en række nyere undersøgelser ser det derfor en anelse sort ud for de trykte aviser. Og der er ikke meget der tyder på, at billedet vil vende i årene der kommer. Tvært imod. Men faktum er, at når vi opdateres på nyhedsfronten, så foretrække vi at se dem på en skærm. Det kan der være flere forklaringer på. Dels lever vi i en digitaliseret verden, hvor vi færdes hjemmevant online. Vi er online stort set 24/7 og de fleste har altid en mobil eller en computer lige ved hånden. Tændt, vel at mærke. Så det er i mange tilfælde nemmere lige at browse igennem nettet og se hvad der egentlig er sket. Både herhjemme og ude i resten af verden.

Billigere og bedre?

Men et er, at der er nemmere fordi vi har vores devices lige ved hånden. Et andet er, at det i langt de fleste tilfælde er billigere. For selv om nyhedsindholdet i de trykte medier absolut ikke er uinteressant eller irrelevant, så koster det. En avis på en helt almindelig hverdag kan således hurtigt koste op mod 40 kroner, hvis den købes i løssalg. Og selv med et abonnement løbet det hurtigt op. Og det er netop en af grundende til, at en voksende del af befolkningen i dag finder dagens nyheder andre steder. Ikke mindst blandt de yngre.

Først med det sidste

Endelig er der også den åbenlyse fordel ved at hente vores nyheder online, at der ikke blot er nyheder. Det er også de seneste nyheder. For der er en enestående mulighed for hele tiden at være først med det sidste, hvis man gør det på nettet. Men selv om tallene taler deres tydelige tal – og flere og flere vælger at hente nyheder online – så betyder det ikke, at avisen er helt død. I hvert fald ikke endnu. For der vil altid være en lille skare at trofaste læsere, der nyder at sidde en stille stund med en avis i hånden. Og det er absolut også en enestående mulighed for en velfortjent pause, som man ikke lige får ved at sidde foran hverken computer- eller telefonskærmen. Så hvorfor ikke prøve en god, gammeldags avis? Bare en gang i mellem!

en artikel der har relevans for publish media, hvor du kan vinkle noget med nyheder ind