Niels Steen Sørensen

Sådan skifter jeg selv mine dæk

Omkring påskeferien er det traditionelt set tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk, og først når vi når til efterårsferien skal du igen udskifte de tynde sommerdæk med tykkere vinterdæk. Men hvordan skifter man egentlig vinterdæk selv? Det kommer vi med en guide til her.

Temperaturen skal være omkring 7 grader

Når du skifter fra vinterdæk til sommerdæk, skal temperaturen være omkring 7 grader. Formålene med at have vinterdæk på er, at når frosten sætter ind, og der falder sne og slud, så har vinterdækkene et langt bedre vejgreb. Lovgivningen siger, at dækmønstret på vinterdæk skal være mindst 1,6 mm dybt, og hvis du gerne vil være på den sikre side, så vælg vinterdæk, der har et 3 mm dybt dækmønster, som FDM råder bilister til. Selvom årstiden siger, at det er tid til sommerdæk, så kan det godt være, at dine vinterdæk trænger til en udskiftning. Du kan derfor allerede nu begynde at se dig omkring efter nye vinterdæk til den kommende vintersæson, og her kan du med fordel tjekke online på vinterdæk test for at finde de bedste vinterdæk til din bil.

Sæt dæk på bilen

Udskiftning af dæk foregår på samme måde, uanset om det er sommerdæk eller vinterdæk. Først skal du parkere bilen på et fast underlag og trække i håndbremsen, så du ikke risikerer, at den begynder at trille. Dernæst skal du løsne møtrikkerne på dækkene, før du hæver bilen med en donkraft. Hvis du gerne vil skåne dine knæ, imens du skifter dæk, så kan du lægge et tæppe som underlag. Donkraften skal du placere der, hvor det står anmærket på bilen. Du kan evt. tjekke i kørebogen. Brug donkraften til at løfte bilen 5 cm fra jorden. Tag vinterdækket af og sæt sommerdækket på. På nogle dæk er der en retningspil, som viser, hvordan de skal sættes på. Når du spænder boltene på sommerdækket, skal du spænde dem diagonalt, så du ikke spænder dem skævt. Det er desuden en god ide at mærke vinterdækkene, så du kan se, om det er højre forhjul eller baghjul. Det vil være en hjælp for dig næste gang, de skal sættes på. Vælger du at købe 4 nye vinterdæk til næste sæson, er det lige meget med mærkningen af dine gamle vinterdæk. Af sikkerhedsmæssige årsager skal bildækkene efterspændes, når du har kørt 100-200 km. Når sommerdækkene er sat forsvarligt på er du klar til at køre ud og nyde bilturen gennem sommerlandet.

Sådan skifter jeg selv mine dæk